Nieuws

Aan het einde van het lopende jaar maakt de stichting een Nieuwsbrief voor vrijwilligers, donateurs, sponsors, de gemeente Teylingen en andere lezers. Hier kunt u in chronologische volgorde het wel en wee van onze stichting volgen.


Volg deze link voor foto's en filmpjes van Kunst in 't Overbosch en Kunst door Kinderen


Onthulling informatiebordje bijzondere Tulpenboom in Overbosch


Voorhout - ‘Door Herman Boerhaave uitgezaaid en geplant in Oud Poelgeest’ staat te lezen op het informatiebordje bij de Tulpenboom die vorig jaar oktober in het Overbosch is aangeplant. Volgens voorzitter Joep Derksen van de Stichting Vrienden van het Overbosch is deze Tulpenboom een nazaat van de Tulpenboom die ooit door Hermannus Boerhaave in de Hortus Botanicus is geplant. Afgelopen zondagmorgen onthulde Derksen het kennisgevende plateau dat allerlei interessante wetenswaardigheden van de Tulpenboom vertelt. “Ook het Overbosch, dat expliciet onderdeel uitmaakt van de ‘Boerhaaveroute’ die de burgemeester zojuist als startsein het ‘Boerhaavejaar’ officieel opende, wil Herman Boerhaave eren.”

- door Ingrid Langeveld -

De boom, een geschenk van de Historisch Kring Voorhout (HKV) ter gelegenheid van de HKV Restauratieprijs 2017, is naar zeggen van Derksen een bijzonderheid met een wetenswaardig verleden. “Gevoeglijk is te veronderstellen dat de geboren Voorhouter Herman Boerhaave als botanicus de wijde omgeving bezocht om op die manier flora en fauna te ontdekken en leren kennen. Aangezien het Overbosch stamt van begin 1600 is het beslist niet ondenkbaar dat in het Overbosch zijn voetafdrukken liggen. In het Overbosch heeft een ‘icoon’ gelopen”, meende de voorzitter die uiteindelijk samen met bestuurslid Jos Warmenhoven van de Stichting Het Boerhaavehuis Voorhout het voortouw nam om de al enkele jaren door Warmenhoven in concept klaarliggende ‘Boerhaaveroute’ te verwezenlijken. Na het gesproken woord namen Derksen en Van der Jagt in aanwezigheid van een tiental belangstellenden gezamenlijk de Voorhoutse vlag van het informatiepaneel waarna direct zichtbaar werd dat de bloem en het blad, die de boom draagt, daadwerkelijk de illustratieve vorm van een tulp hebben. Na de formele plechtigheid stapte men op de fiets en vervolgden zij de ‘Boerhaaveroute’ richting Kasteel Oud Poelgeest, ook een van de markante facetten in het aansprekende leven van de wetenschapper, arts, anatoom en hoogleraar botanie, geneeskunde en scheikunde, die dit jaar exact 350 jaar geleden werd geboren.


Traject Boerhaaveroute in Overbosch geopendVOORHOUT – De Boerhaaveroute voor fietsers en wandelaars werd zondag 10 juni in etappes geopend. En het gedeelte tussen het Overbosch in Voorhout en Kasteel Oud-Poelgeest werd ingeluid door de onthulling van een informatiebordje. Dit bordje staat naast de Tulpenboom in het Overbosch; deze Tulpenboom is een nazaat van de boom, die Boerhaave zelf ooit plantte op Oud-Poelgeest. En het was een geschenk van de Historische Kring Voorhout. Omdat Herman Boerhaave als botanicus zeker in het Overbosch heeft rondgelopen, op zoek naar de daar aanwezige flora en fauna, is ook het Overbosch opgenomen in de Boerhaaveroute. Voorzitter Joep Derksen van de Stichting Vrienden van het Overbosch onthulde het informatiebordje bij de Tulpenboom. Hij haalde de Voorhoutse vlag op, als symbool voor de in Voorhout geboren Herman Boerhaave.

Klik hier voor meer foto's en een kort filmpje

Het boekje is op dit moment te koop bij: - Primera Voorhout - VVV Warmond - VVV Leiden - boekhandels in Oegstgeest - Kasteel Oud-Poelgeest - Corpus en - Rijksmuseum Boerhaave. Verkoopprijs: 3,25

Bijenkasten in het Overbosch

Een enthousiaste imker heeft op proef, in overleg met het bestuur, een aantal bijenkasten geplaatst in Het Overbosch. U kunt er ook van genieten, de kasten zijn zo opgesteld dat mens noch dier er te dichbij kunnen komen. Het is aan de bezoekers om te ontdekken waar de kasten geplaatst zijn.Voor veel meer foto's en filmbeelden zie: Beeld & geluid.