Nieuws

Aan het einde van het lopende jaar maakt de stichting een Nieuwsbrief voor vrijwilligers, donateurs, sponsors, de gemeente Teylingen en andere lezers. Hier kunt u in chronologische volgorde het wel en wee van onze stichting volgen.


Volg deze link voor foto's en filmpjes van Kunst in 't Overbosch en Kunst door Kinderen


Bezoekersrecord voor Kunst in 't Overbosch

Meer kinderen dan ooit doen mee aan Kunst voor Kids

VOORHOUT – De belangstelling voor Kunst in 't Overbosch en Kunst voor Kids, dat afgelopen weekend plaats vond in het Overbosch in Voorhout, was overweldigend. In het bos stonden 25 kunstenaars, die zich bezig hielden met glas- en houtbewerking, schilderen, klei, houtcarving of vrije expressie. Maar liefst 833 mensen bezochten dit evenement; een nieuw bezoekersrecord. Ieder jaar wordt Kunst in 't Overbosch gehouden rond de derde week van augustus.

En het evenement is een echt begrip geworden in de regio. De bezoekers, die allemaal gratis toegang hadden, komen vanuit de hele regio en zelfs ver daar buiten; tot aan Twente toe! Ook de kunstenaars zelf genieten van het evenement, waarbij zij goed verzorgd worden door de tientallen vrijwilligers. De variatie aan kunstwerken was enorm en dat werd ook bijzonder gewaardeerd door de bezoekers. Tijdens het wandelen konden de bezoekers ook genieten van de vele gedichten, die overal hingen.

Op de zondag werd ook het evenement Kunst voor Kids georganiseerd; meer dan honderd kinderen deden hier aan mee; ook weer een nieuw record. Zij tekenden, schilderden, kleiden en bouwden, dat het een lieve lust was. En de 5- tot 12-jarige kinderen konden hun zelfgemaakte kunstwerk mee naar huis nemen. De stralende gezichten van deze jeugd, die met hun meesterwerkjes naar huis gingen was geweldig om te zien.

Mede dankzij de sponsoren: Kindergemeenteraad Teylingen, Herfstpremie van Fonds 1818/Leidsch Dagblad, de Kringloopwinkel Herenstraat 63, de Scouting Boerhaavegroep Voorhout en de Oranjevereniging Voorhout kon ook dit evenement gratis voor alle deelnemers verzorgd worden.

Ieder jaar mag het publiek stemmen op de kunstenaar, die het meest inspirerende kunstwerk gerealiseerd heeft. En daar werd grif gebruik van gemaakt. Iedere bezoeker mocht drie kunstenaars uitkiezen en aan het eind van de zondagmiddag werden de drie winnaars bekend gemaakt. 'Winnaars' tussen aanhalingtekens, want bij Kunst in 't Overbosch gaat het niet om het winnen, maar om de gezelligheid en het meedoen. Schilder Jan Floor uit Voorhout deed dit jaar voor het eerst mee en hij kreeg de derde prijs van het publiek. Oud-winnaar Marc de Jong werd tweede met zijn kleurrijke glaswerken en Loes Hogervorst (kunstenaarsnaam Ell Geeh) had het publiek bekoord. Zij ontving maar liefst 256 stemmen. Hogervorst verraste met haar fraaie werken, waarbij vrouwenvormen geïntegreerd werden met de natuurlijke omgeving. Zij kreeg van Joep Derksen, voorzitter van de organiserende Stichting Vrienden van het Overbosch, de Cup met de Gouden Oren overhandigd.

Inmiddels staan de foto's en filmpjes van Kunst voor Kids en van Kunst in 't Overbosch op de website.
Onthulling informatiebordje bijzondere Tulpenboom in Overbosch


Voorhout - ‘Door Herman Boerhaave uitgezaaid en geplant in Oud Poelgeest’ staat te lezen op het informatiebordje bij de Tulpenboom die vorig jaar oktober in het Overbosch is aangeplant. Volgens voorzitter Joep Derksen van de Stichting Vrienden van het Overbosch is deze Tulpenboom een nazaat van de Tulpenboom die ooit door Hermannus Boerhaave in de Hortus Botanicus is geplant. Afgelopen zondagmorgen onthulde Derksen het kennisgevende plateau dat allerlei interessante wetenswaardigheden van de Tulpenboom vertelt. “Ook het Overbosch, dat expliciet onderdeel uitmaakt van de ‘Boerhaaveroute’ die de burgemeester zojuist als startsein het ‘Boerhaavejaar’ officieel opende, wil Herman Boerhaave eren.”

- door Ingrid Langeveld -

De boom, een geschenk van de Historisch Kring Voorhout (HKV) ter gelegenheid van de HKV Restauratieprijs 2017, is naar zeggen van Derksen een bijzonderheid met een wetenswaardig verleden. “Gevoeglijk is te veronderstellen dat de geboren Voorhouter Herman Boerhaave als botanicus de wijde omgeving bezocht om op die manier flora en fauna te ontdekken en leren kennen. Aangezien het Overbosch stamt van begin 1600 is het beslist niet ondenkbaar dat in het Overbosch zijn voetafdrukken liggen. In het Overbosch heeft een ‘icoon’ gelopen”, meende de voorzitter die uiteindelijk samen met bestuurslid Jos Warmenhoven van de Stichting Het Boerhaavehuis Voorhout het voortouw nam om de al enkele jaren door Warmenhoven in concept klaarliggende ‘Boerhaaveroute’ te verwezenlijken. Na het gesproken woord namen Derksen en Van der Jagt in aanwezigheid van een tiental belangstellenden gezamenlijk de Voorhoutse vlag van het informatiepaneel waarna direct zichtbaar werd dat de bloem en het blad, die de boom draagt, daadwerkelijk de illustratieve vorm van een tulp hebben. Na de formele plechtigheid stapte men op de fiets en vervolgden zij de ‘Boerhaaveroute’ richting Kasteel Oud Poelgeest, ook een van de markante facetten in het aansprekende leven van de wetenschapper, arts, anatoom en hoogleraar botanie, geneeskunde en scheikunde, die dit jaar exact 350 jaar geleden werd geboren.


Traject Boerhaaveroute in Overbosch geopendVOORHOUT – De Boerhaaveroute voor fietsers en wandelaars werd zondag 10 juni in etappes geopend. En het gedeelte tussen het Overbosch in Voorhout en Kasteel Oud-Poelgeest werd ingeluid door de onthulling van een informatiebordje. Dit bordje staat naast de Tulpenboom in het Overbosch; deze Tulpenboom is een nazaat van de boom, die Boerhaave zelf ooit plantte op Oud-Poelgeest. En het was een geschenk van de Historische Kring Voorhout. Omdat Herman Boerhaave als botanicus zeker in het Overbosch heeft rondgelopen, op zoek naar de daar aanwezige flora en fauna, is ook het Overbosch opgenomen in de Boerhaaveroute. Voorzitter Joep Derksen van de Stichting Vrienden van het Overbosch onthulde het informatiebordje bij de Tulpenboom. Hij haalde de Voorhoutse vlag op, als symbool voor de in Voorhout geboren Herman Boerhaave.

Klik hier voor meer foto's en een kort filmpje

Het boekje is op dit moment te koop bij: - Primera Voorhout - VVV Warmond - VVV Leiden - boekhandels in Oegstgeest - Kasteel Oud-Poelgeest - Corpus en - Rijksmuseum Boerhaave. Verkoopprijs: 3,25

Bijenkasten in het Overbosch

Een enthousiaste imker heeft op proef, in overleg met het bestuur, een aantal bijenkasten geplaatst in Het Overbosch. U kunt er ook van genieten, de kasten zijn zo opgesteld dat mens noch dier er te dichbij kunnen komen. Het is aan de bezoekers om te ontdekken waar de kasten geplaatst zijn.Voor veel meer foto's en filmbeelden zie: Beeld & geluid.